Tipuri de tulburări anxioase

Posted by admin on Saturday Jul 28, 2012 Under Psihologie

Tipuri de tulburări anxioase   Cercetări recente au evidenţiat prezenţa a două tipuri de manifestare a anxietăţii (Barlow, Blanchard, Vermilyea, Vermilyea şi Di Nardo, 1986; Clark s.a.,1988):

1. Atacurile de panică, care apar brusc, neaşteptat, indiferent de situaţie. Acestea constau în trăirea unui sentiment puternic de pericol iminent, sentiment însoţit de manifestări psihofiziologice de mare amploare: senzaţie de leşin, tremurături, trăirea sentimentului de irealitate. Caracterul brusc şi neaşteptat al acestor manifestări sugerează pacientului ideea că ar putea fi victima unei boli somatice sau psihice grave: infarct, pierderea controlului, instalarea unei stări psihotice.

În absenţa atacurilor de panică pacienţii sunt calmi şi liniştiţi, cu toate că mulţi dintre ei trăiesc o anumită stare de anxietate anticipatorie cu privire la un posibil atac în viitor.

2. A doua formă sub care se manifestă tulburarea anxioasă o reprezintă evaluarea nerealistă şi anxioasă a unor evenimente existenţiale. Şi în acest caz anxietatea poate fi însoţită de o serie de simptome somatice: supraîncordare musculară, tremurături, nelinişte, fatigabilitate, tulburări respiratorii, transpiraţii excesive, ameţeli, senzaţie de greaţă, micţiuni frecvente, dificultăţi de concentrare a atenţiei, insomnie, irascibilitate.

 

Manualul american de statistică şi diagnostic al tulburărilor mentale (DSM-IV) consideră că există treisprezece forme de tulburări anxioase:

 •  Atacul de panică – perioada discretă în care există debutul brusc al unei aprehensiuni, frici sau terori intense, asociate adesea cu senzaţia de moarte iminentă. În cursul acestor atacuri sunt prezente simptome, cum ar fi scurtarea respiraţiei, palpitaţiile, durerea sau disconfortul precordial, senzaţiile de sufocare sau de strangulare şi frica de a nu înnebuni sau de a nu pierde controlul.
 • Agorafobia este anxietatea referitoare la, sau evitarea de locuri sau situaţii din care scăparea poate fi dificilă (sau jenantă) sau în care ajutorul poate sa nu fie accesibil, în eventualitatea unui atac de panică sau de simptome similare panicii.
 • Panica fără agorafobie se caracterizează prin atacuri de panică recurente, inopinate, în legatură cu care există o preocupare persistentă. Panica cu agorafobie se caracterizează atât prin atacuri de panică recurente inopinate, cât şi prin agorafobie.
 • Agorafobia fără istoric de panică se caracterizează prin prezenţa agorafobiei şi a simptomelor similare panicii, fără un istoric de atacuri de panică inopinate.
 • Fobia specifică se caracterizează printr-o anxietate semnificativă clinic provocată de expunerea la un anumit obiect sau situaţie temută, ducând adesea la un comportament de evitare.
 • Fobia socială se caracterizează printr-o anxietate semnificativă clinic provocată de expunerea la anumite tipuri de situaţii sociale sau de performanţă, ducând adesea la un comportament de evitare.
 • Tulburarea obsesiv-compulsivă se caracterizează prin obsesii (care cauzează o anxietate sau detresa marcată) şi / sau prin compulsii (care servesc la neutralizarea anxietăţii).
 • Stresul posttraumatic se caracterizează prin reexperientarea unui eveniment traumatic extrem, acompaniată de simptome de excitaţie crescută şi de evitare a stimulilor asociaţi cu trauma.
 • Stresul acut se caracterizează prin simptome similare celor ale stresului posttraumatic care apar imediat, ca urmare a unui eveniment traumatic extrem.
 • Anxietatea generalizată se caracterizează prin cel puţin şase luni de anxietate şi preocupare excesivă şi persistentă.
 • Tulburarea anxioasă datorată unei condiţii medicale generale se caracterizează prin simptome proeminente de anxietate, considerate a fi consecinţa fiziologică directă a unei condiţii medicale generale.
 • Tulburarea anxioasă indusă de o substanţă se caracterizează prin simptome proeminente de anxietate, considerate a fi consecinţa fiziologică, directă a unui drog de abuz, a unui medicament sau expunerii la un toxic.
 • Tulburarea anxioasă fără altă specificaţie este inclusă pentru codificarea tulburărilor cu anxietate sau evitare fobică marcată care nu satisfac criteriile pentru nici una din tulburările anxioase specifice definite în această secţiune (sau simptomele anxioase în legatură cu care există informaţii inadecvate sau contradictorii).

 

 

psiholog  Mircea Reslescu

www.psiholog-alterego.ro

0744.501.378