Consiliere & Psihoterapie
Exista inca, din pacate, o reticenta in a consulta un psiholog, terapeut sau consilier, atunci cand ne simtim in suferinta. Din fericire aceasta tendinta e in scadere pentru ca psihologi si psihoterapeuti competenti si cu har, au contribuit la aceasta schimbare de atitudine. Astfel, in urma interactiunii cu un psiholog, cei mai multi oameni au ajuns sa nu doreasca sa-si raspunda la intrebarea: cum ar fi continuat viata mea daca nu as fi ales aceasta cale? Faptul ca s-au simtit din nou integri, impliniti, demni de stima, ca asteapta increzatori ziua de maine si ca erau departe de a avea „ceva cu capul” a facut ca aceasta experienta sa fie impartasita si altora.
In mod traditional suferinta psihica si problemele emotionale care o genereaza sunt asociate cel putin cu o functionare defectuoasa a creierului. La fel de traditional avem convingerea ca se poate interveni cu succes in oricare alta parte a corpului aflata in suferinta, mai putin la „cap”. In plus e si rusinos! Daca merg la psiholog nu voi mai putea ascunde ca am probleme cu „capul”! Suntem inselati insa de aceasta proprie abordare traditionala. Exista in aceste „credinte” un mare paradox: tocmai faptul ca activitatea noastra cerebrala este sanatoasa ne face sa simtim suferinta psihica! Este un semnal de alarma in ce priveste modalitatile noastre de adaptare, de a reactiona la mediul intern sau extern, modalitati ce nu mai sunt in acord cu propriile nevoi si nicidecum o deficienta organica. In cea mai mare parte, bolile psihice severe, cum ar fi psihozele, sunt egosintonice. Asta inseamna ca bolnavul, desi rupt de realitate, este in acord cu el insusi si nu resimte nici o suferinta psihica. A suferi inseamna a fi egodistonic (a nu fi in acord cu tine insuti) si acest lucru nu e posibil in absenta functionalitatii cerebrale normale.
Am putea spune ca sistemul nervos uman este aidoma unui computer. Partea organica este hardul (creierul fiind procesorul) iar latura functionala este data de soft (programe). Sistemul de operare este partea de soft innascuta, preluata filogenetic (in decursul evolutiei speciei umane). Dar, pentru a putea functiona in mod specific si mai ales optim, computerul are nevoie si de softuri dedicate, iar acestea sunt preluate ontogenetic (in decursul dezvoltarii individuale). Ceea ce resimtim ca fiind problematic apare la nivelul acestor programe specifice, care nu mai functioneaza in mod optim din cauza ca nu au fost updatate (actualizate) si nicidecum ca programele in sine ar fi defecte. O aplicatie creata cu o ultima versiune a unui soft nu va rula sau o va face intr-un mod impropriu pe un computer ce are instalata o prima versiune a aceluiasi soft. (Cum sa inteleaga parintii, unii cu o versiune antica sau chiar depasita, nevoile si actiunile propriilor copii ?! Cu mare greutatate sau… deloc!).
Atunci cand ceva nu merge cum am vrea, cand finalitatea nu ne multumeste, suntem tentati sa acuzam intreg sistemul. Propriul verdict are valoarea unui diagnostic implacabil: computer defect ! Fals! Computerul este functional dar unele programe (modalitati de reprezentare si semnificare psihica) nu sunt updatate (si acest lucru se corecteaza in consilierea psihologica), sau sunt depasite si ar fi necesare versiuni noi (si aici intervine psihoterapeutul si psihoterapia). In concluzie, asa cum nu schimbam intreg calculatorul doar pentru faptul ca un program nu mai ruleaza optim, asa cum nu schimbam masina doar pentru ca are un pneu dezumflat si asta genereaza o pierdere semnificativa de viteza, tot asa ar fi de dorit sa procedam cu propriile persoane. Putem apela la un psiholog.
Ca si modalitati de interventie psihologica atat consilierea (consultanta psihologica) cat si psihoterapia au ca scop eliberarea sau ameliorarea starii de suferinta psihica a persoanei ce solicita ajutorul psihologului. Ambele urmaresc rezolvarea anumitor probleme de ordin psihologic si inlaturarea simptomelor resimtite ca fiind deranjante pentru pacient. Utilizarea cat mai eficienta a propriilor resurse ale personalitatii pentru a compensa sau sustine trasaturile slab dezvoltate sau pentru a frana si a echilibra pe cele distorsionate printr-o utilizare excesiva este sarcina consilierului psihologic. In plus psihoterapeutul intervine in probleme de mai mare amploare si profunzime, urmarind restructurarea personalitatii prin elaborarea si dezvoltarea unor noi motivatii precum si unor noi directii de exprimare a acestora.
Psiholog psihoterapeut Daniela Marinoiu
– telefon: 0740 514 399
– email: dani240171@yahoo.com
Psiholog sexolog Mircea Reslescu
– telefon: 0736 062 376
– email: cabinet.alterego@gmail.com
Psiholog psihoterapeut Anca Dumitrescu
– telefon: 0722 602 984
– email: ancadumitrescuro@gmail.com
Psiholog psihoterapeut Camelia Rugina Ionescu
– telefon: 0721 564 710
– email: camelia_rugina@yahoo.com