Anxietatea

Posted by admin on Wednesday Mar 21, 2012 Under Psihologie

Definirea anxietăţii

Anxietatea

Anxietatea este definită ca o teamă difuză, fără un obiect bine precizat. Subiectul trăieşte o încordare continuă, simţindu-se permanent ameninţat. El este foarte nervos şi de multe ori nici nu realizează de fapt ce anume îl sperie atât de tare. Anxietatea este o teamă nespecifică, fără legătură cu situatiile externe şi care nu este asociată  comportamentului de evitare sistematică a anumitor stimuli, cum se întâmplă în cazul fobiilor.

În literatura anglo-saxonă, găsim pentru a descrie o astfel de stare, termenul de anxietate care pluteşte in aer şi se fixează când pe un obiect, când pe altul, astfel încât subiectul anxios, imediat ce a scăpat de un motiv de îngrijorare, găseşte altul.

 

 

    Anxietate normală – Anxietate patologică

 

Anxietatea reprezintă o dimensiune normală şi pozitivă a vieţii umane. Ea are o funcţie: permite anticiparea pericolelor, scoaterea individului dintr-o situaţie periculoasă, îi asigură progresul, în măsura în care previziunile sale alarmante ne motivează să intervenim asupra viitorului. La nivel biologic elementar, anxietatea este un semnal care ne alertează, cu mult înaintea durerii, în privinţa unui posibil pericol. Ea anunţă retragerea sau lupta pentru viaţă. Prin urmare anxietatea trebuie respectată şi nu este indicat sa luăm în considerare efectuarea unui tratament decât în cazul formelor excesive.

O modalitate pentru a delimita anxietatea normală de anxietatea patologică o reprezintă analizarea consecinţelor lor asupra calităţii vieţii celui anxios si a anturajului individului. Durata tulburărilor (în general, mai bine de şase luni), consecinţele nefaste în plan profesional şi în relaţie cu ceilalţi, sentimentul de neputinţă în controlarea simptomelor ; toate acestea anunţă depăşirea pragului de normalitate. Prin urmare, anxietatea devine patologică în momentul în care depăşeşte un anumit prag, definit în principal pe baza unor modificări substanţiale ale calităţii vieţii.