Anxietatea – trăsătură de personalitate

Posted by admin on Monday Mar 26, 2012 Under Psihologie

Anxietatea - trăsătură de personalitate  În tipologia lui K. Schneider (1962) trăsătura anxioasă caracterizează tipul neliniştit „senzitiv, hipersensibil şi inadaptabil”. În cercetările lui H. Eysenk (1975) anxietatea apare ca trăsătură de personalitate, alături de altele, subsumată unei dimensiuni generale care exprimă emoţionalitatea subiectului, şi anume, factorul nevrozism. Persoana cu anxietate ca element structural al personalităţii este caracterizată, ca bănuitoare, nesigură pe sine şi de alţii, mai ales în confruntarea cu situaţiile problematice sau ambigue, prezintă stimă de sine redusă, neîncredere în forţele proprii, fără conştiinţa propriei valori, este sensibilă la rejecţia şi critica altora, evită contactele sociale.

Tipul de personalitate care integrează anxietatea ca element al dimensiunii sale centrale, este numit, în literatură, personalitate anxioasă.

Tulburările anxioase includ un grup de tulburări în care anxietatea ori este simptomul principal (anxietatea generalizată şi tulburările de panică), ori este trăită atunci când individul încearcă să controleze anumite comportamente inadaptate (tulburările fobice şi tulburările obsesiv-compulsive).

psiholog  Mircea Reslescu

www.psiholog-alterego.ro

0744.501.378